За матеріалами розробки туристсько-краєзнавчого маршруту
«Історичні пам’ятки Сєвєродонецька, пов’язані з будівництвом міста»
Коршунової Марії, учениці 11 класу СЗШ №6 м. Сєвєродонецька.
Керівник – Москаленко О.Ю. 

м.Артемівськ
У далекому 1571 році цар Іван Грозний для захисту південних кордонів наказав створити прикордонну «Бахмутську сторожу». Наприкінці ХVІІст. козак І. Бірюков відкрив рапні (солоні) озера у долині р. Бахмут. Пізніше було знайдено поклади солі - розпочався промисловий видобуток, незабаром тут виникла слобода, яка швидко росла і розвивалася. У деякі роки сюди приходили до 10 тис.солеварів. У 1701 р. Бахмутська слобода за наказом Петра I стає найбільшим містом на півдні Слобожанщини. У 1707-1708 рр. м. Бахмут - один з центрів повстання Кіндрата Булавіна на Дону. Царський уряд придушив повстання, а місто було дуже поруйновано. Лише у 1736 році його почали відбудовувати. У ХІХ ст. починає бурхливо розвиватися промисловість. В 1885 р. соляні шахти Бахмута давали 70% загальноросійської добичі солі. Велике значення для розвитку Бахмута мало спорудження залізничних шляхів у 1878 р.
31жовтня 1917 року було проголошено Радянську владу. Головою Ради Народних Комісарів був Артем (Ф.А.Сєргєєв), на честь цього діяча було назване місто(у 1924 році). 
Із Артемівська по теріторії Донбасу відправляються геологи-пошуковці підземних багатств, які працюють у Донецькій геофізичній експедиції.
Завдяки своїй багатій історії та сучасному розвитку Артемівськ завжди привертав до себе увагу як вітчизняних, так і іноземних туристів. 
Цікавими для туристів є експозиції Артемівського краєзнавчого музею, траса для ралі, яка в свій час була кращою трасою на пострадянському просторі. В Артемівську розвивається  промисловий туризм - однією з перлин є завод шампанських вин.
Завод шампанських вин «Artyomovsk Winery»
У 1954 році найкрупніший завод у Європі  з випуску шампанського класичним пляшечним методом почав випускати. Під землею на глибині 70-80м у колишній гипсовій шахті на площі 25 га виготовляється 12,5 млн пляшок вина щорічно. Одночасно у підвалах заводу зберігається до 30 млн пляшок, а це 180 млн наповнених бокалів. У цехах круглий рік підтримується постійна температура 10-14 градусів тепла, що дуже важливо для «дозрівання» шампанських вин. Продукція заводу експортується більше чим у 20 країн  світу.





Просмотреть увеличенную карту